美食當前,如何才吃得「有營」?
為大家帶來運動及健康資訊。
睇完波就肥幾磅?
06月23日
睇完波就肥幾磅?
睇完波就肥幾磅?

近排又撞啱係世界盃,好多朋友飲酒都會一打一打咁飲,完咗成個世界盃,可能個個都有癡肥呀!

營養師黃芷晴指酒精濃度越高,卡路里就會越高。一杯大啤酒(568毫升)就差唔多有250卡路里,等於一塊pizza熱量。如果一晚飲三杯啤酒,就即等於食咗三塊pizza。睇波期間,好多朋友都會不知不覺咁飲多過3杯,分分鐘食咗多過一個pizza落肚都唔知。

而另一款睇波必飲嘅係可樂,一罐可樂(330毫升)就有139卡路里,加上一罐就有35糖分,超出世衛每日建議攝取量上限嘅接近一半。

再咁樣落去,世界盃未完你個人就先玩完呀!如果想睇波有FEEL啲但又驚出事,一係就轉飲卡路里近乎零嘅零系可樂及健怡可樂。又或者前一晚飲酒飲過量,第二日就調節飲食,進食一啲較清淡同做適量運動消耗熱量。
__________________________________
睇精彩短片