美食當前,如何才吃得「有營」?
為大家帶來運動及健康資訊。
5大減肥大法
09月13日
5大減肥大法
5大減肥大法

外國網站《brightside》指出,如果你跟足以下五種方法,開始改變你嘅生活方式,咁你就可以更易同更快瘦到!

5種減肥大法

1)    飯前聞水果

據the Smell and Taste Treatment and Research Foundation嘅一研究指出,在用餐前聞到香蕉同青蘋果嘅味道,就可以有效減輕肌餓感,令你喺進餐時食少啲。

2)    飯後點香草味蠟燭

倫敦聖喬治醫院報告指出,當你嘗試減肥時,香草味會激活大腦中嘅化學反應,令你冇咁易感到肌餓,唔會食完飯冇幾耐又再肚餓。 

3)    用藍色碗碟

外國傳媒《Women's Health?》分享了一項研究指出,藍色是一種天然的食慾抑制劑,可以減少肌餓感。 

4)    好凍嘅房度瞓覺

美國國立衛生研究院有研究指出,喺寒冷環境入面瞓覺可以幫助減低體重,因為只要身體覺得凍,就會開始燃燒卡路里,從而產生更多熱量嚟令你覺得溫暖。

5)    慢慢吞食

據日本九州大學嘅研究中發現,如果你花更長時間食飯,慢慢咀嚼食物,減肥就會變得更輕鬆。因為慢慢咀嚼同吞嚥,會令你好快就有飽嘅感覺,進而減少食物嘅攝入量,所以食飯時,千祈唔好食咁急。