拆解身體內藏的科學密碼,來認識自己的身體吧。
為大家帶來運動及健康資訊。
小心甲狀腺功能失常!
10月16日
小心甲狀腺功能失常!
小心甲狀腺功能失常!

國外網站《indiatimes》指出,除咗血壓不穩同埋脫髮外,如果身體出現以下「7個症狀」就係甲狀腺功能失常嘅訊號!

1.    疲勞
甲狀腺功能失常可能限制激素產生,令你精神變得唔好,就算你瞓足7~8個鐘,醒咗都覺得重好攰。
 
2.    憂鬱
當甲狀腺發炎時候,人體情緒激素亦會跟著增加,呢個情況相等憂鬱症初期徵狀之一。但每個人嘅情況都會唔同,激素產生亦可以引起「焦慮感」,進一步摧毀心理健康。

3.    便秘
甲狀腺功能唔正常時,人體嘅新陳代謝系統就會出現異常,只要激素產量變低,就會導致便秘,所以唔好忽視便祕問題。

4.    易出汗
如果喺一個好凍嘅地方都流汗,咁表示身體出現咗問題。當人體內嘅能量均衡激素受損害時,就算你留喺好凍嘅地方,身體都會出汗。
 
5.    皮膚乾
甲狀腺功能失常有時候會令你流一堆汗,但喺某啲時候又會令你好難排汗,所以只要身體出汗唔夠就會令皮膚變得更加乾燥。 

6.    味蕾轉變
發現以前鍾意食嘅嘢,而家突然變得唔鍾意,咁好大機會係甲狀腺提醒你出咗問題。甲狀腺功能異常會令激素過量產生,繼而影響食慾。 

7.    月經周期唔同
甲狀腺實際上同月經冇直接連結,但是只要激素水平唔穩家就會令你月經周期變得混亂。