性侵受害者的心聲 《沒得選擇》
性侵受害者的心聲 《沒得選擇》

有啲心理上嘅傷口,就算過幾多年都會仍然刺痛。就好似性侵事件中嘅受害者,並唔係每一個都有勇氣指證性侵者,甚至連講一句 #MeToo都非常吃力。
有啲受害者甚至會被身邊嘅人責怪,但大家有冇諗過佢哋心入面都好痛苦。
有受害者親口指「覺得自己好污糟很好噁心」、「每日生活都覺得好痛苦,就好似生活喺監獄裡」、「就算用刀劃自己手,都感覺唔到痛」。嚟自馬來西亞嘅劉潔嫻(Liu Kit Han)就以此為主題,喺上年創作咗歌曲《沒得選擇》,令大家都聽到性侵受害者嘅心聲。
演唱者亦想令性侵受害者知道「如果你也曾受傷,希望你也可以體諒自己擁有脆弱的那面,正視自己確實受傷了,我知道你很努力了,有些傷口或許不能癒合,但也希望你要好好善待自己。燈照亮了黑夜......一盞微弱的燈,照亮了整個黑夜。然而當我們所有人都能齊心合力化作一盞盞明燈,對於傷害不視而不見,我想它就不會只是孤軍作戰的一盞微弱的燈,而黑夜終究會被驅趕。」

推薦內容